hu | eng

GRAPHICS OPEN2

2017. február 10. ‒ március 17.

A művészi grafika legfrissebb művei Közép-Európából

Közel 100 alkotás 6 ország több mint 50 grafikus hallgatójától

Határátlépések minden tekintetben

 

MEGNYITÓ:

2017. február 9. (csütörtök) 18 óra

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem


 

Miként nyúlnak különböző nemzetiségű fiatal művészhallgatók – esetleges kulturális különbségeik ellenére – a mikrokörnyezetükben artikulált vagy a nagyvilág által feltett kérdésekhez és témákhoz a kortárs művészet nyelvén? Milyen válaszokat adnak a globalizáció, a jelenkori népvándorlás, a politikai, ökológiai, gazdasági vagy társadalmi kérdésekre? Hogyan dolgozzák fel saját, személyes létük problémáit?  Miként igyekeznek megfelelni a XXI. század technikai vagy szakmai kihívásainak a kortárs művészi grafikán keresztül? Hogyan építi művészetét ma egy pályakezdő fiatal képzőművész és miként érvényesül hagyomány és megújulás a kortárs művészi grafikában?

Graphics Open2 címmel a művészi grafika legfrissebb műveiből összeállított kiállítás nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében hét közép-európai társintézet összefogásával. Az MKE Grafika Tanszékének szervezésében horvát, lengyel, osztrák, román és szlovák művészeti egyetemek, akadémiák növendékeinek alkotásai kerülnek bemutatásra a házigazda MKE hallgatóinak munkáival együtt.

Első alkalommal 2012-ben rendeztük meg a Graphics Open kortárs grafikai kiállítást, mely akkor a szakma és a közönség körében egyaránt komoly sikert aratott. Öt év elteltével úgy gondoltuk, hogy ismét felkérjük a régió fontos művészeti egyetemeit, akadémiáit, hogy mutassák be Budapesten az intézményük falain belül folytatott művészi grafikai munka legjellemzőbb, válogatott darabjait. Kíváncsian várjuk, hogyan fogadja a közönség az új médiumok megjelenését és alkalmazását, hogyan értékeli a klasszikus technikákkal, illetve a legfrissebb technikai eljárásokkal készült műveket.

A Graphics Open2 másik fontos célja a felsőfokú grafikaoktatás eredményeinek bemutatása, hiszen ezeken a hallgatói alkotásokon keresztül nyomon követhető a művészeti felsőoktatásban zajló oktatói munka is. A tárlat egyúttal alkalmat teremt a meghívott közép-európai egyetemek grafikus hallgatóinak, hogy műalkotáson keresztül ismerhessék meg egymás szakmai törekvéseit.

Reméljük, hogy a legfrissebb kortársművészeti alkotások bemutatásával a Graphics Open2  újból elmondhatja magáról, hogy sikerült jelen korunk művészi grafika termésének egyik legizgalmasabb közép-európai szegmensét Budapestre hoznia.

 

KIÁLLÍTÓ INTÉZMÉNYEK:

Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie

Akademia Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi

Akademija Likovnih Umjetnosti Sveučilište u Zagrebu

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest

Universität für angewandte Kunst Wien

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave

 

A közönséget és a kiállítókat köszönti:

Prof. Csanádi Judit rektor  és Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens

Szakmai bevezetőt mond:

Virág Ágnes művészettörténész

a kiállítást megnyitja:

Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő

Kurátorok:

Dobó Bianka

Szurcsik József

Angol nyelvű fordítás:
Virág Ágnes

Grafikai tervezés:
Kazsik Marcell

Koordinátor:
Majsai Réka

Fotó:
Banczik Róbert

A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ:
2017. február 10. –  március 17.